15 godina tvrtke DEA LENS

U Osijeku, gradu na Dravi i gospodarskom središtu istočne Slavonije, optička djelatnost počela se razvijati još 20-tih godina prošlog stoljeća. Istaknute optike toga doba bile su obiteljske radionice obitelji Tatarević i Panet koje datiraju od 1928. godine. Krajem 80-tih godina osjetio se manjak optičkih radnji, te je 1989. godine otvoren zajednički obrt obitelji Dumančić i Borovac pod imenom Lens, koji je u ono vrijeme zapošljavao optičara sa završenom višom optometrijskom školom.

U međuvremenu suprug gospođe Borovac, gospodin Damir Borovac, diplomirani inženjer, asistent na Poljoprivrednom fakultetu, zainteresirao se za optičku struku i 1992. godine odlučuje se uključiti u poslovnu djelatnosti svoje obitelji.

Nakon prvih godina upoznavanja s optikom i uspješnog rada, gospodina Borovca zaintrigiralo je što se tada jako dugo čekalo na stakla, te dolazi na ideju o proizvodnji naočalnih leća. Povezuje se sa tvrtkom Buchmann iz Budimpešte, gdje dobiva upute i stječe prva znanja u proizvodnji naočalnih leća. Odlučan da mora nešto stvoriti kupuje strojeve američke tvrtke Coburn i FB Optical 1995. godine, te pokreće proizvodnju naočalnih leća. Tako se rodila nova „receptura“ za proizvodnju leća, prva i jedina izvan Zagreba.

Nastupili su dani iskušenja i učenja u toj struci. U početku je uz gospodina Borovca u proizvodnji bio zaposlen još jedan djelatnik, gospodin Karlo Šipoš, koji je i danas u DLP timu. Uz veliki trud i dobar software proizvođača strojeva, dalje su se sami obučavali za izradu leća, a aluminijske alate su kupovali. Učili su na vlastitim greškama, a gospodin Borovac u šali često zna reći da su bili prva hrvatska tvornica lomljenog dioptrijskog stakla.

Prvotna ideja je bila da proizvode leće samo za svoje 2-3 optike, no gospodin Borovac ubrzo je spoznao da je to neisplativo, te su napravili prvi cjenik i ponudili leće tržištu. Prvo su proizvodili za Očnu optiku Lens, onda su prodaju proširili na Slavoniju i Baranju, zatim i na cijelu Hrvatsku, a od 1996.-1997. godine već su počeli raditi i za Bosnu i Hercegovinu.

1995. godine osnovana je tvrtka DEA LENS d.o.o. Tvrtka je u početku proizvodnje surađivala sa tvrtkom Buchmann, a zatim se povezuje sa australsko-američkim proizvođačem leća, tvrtkom Sola sa kojom potpisuje ugovor kao njezin generalni zastupnik i distributer za cijelo područje bivše Jugoslavije. Od njih dobiva repromaterijal za proizvodnju leće koje su najmodernije u tom vremenu.

Kako bi unaprijedio svoju djelatnost 1998. gospodin Borovac stupa u kontakt sa distributerom španjolske tvrtke Indo za Hrvatsku (Tibi Dabo) i proširuje ju na servisiranje strojeva za optičke radionice. Naime, kako su u svojim optičkim radnjama koristili njihove strojeve, a istovremeno zbog prirode svog posla već imali kvalitetan tim tehničara, suradnja te dvije tvrtke bila je logična. Ubrzo nakon prvih razgovora i dodatnih obuka tehničara, Dea Lens je postao uslužni serviser za tadašnjeg uvoznika i distributera Indo strojeva.

Dea Lens uspješno napreduje do 1999. godine kada u Hrvatsku dolazi velika svjetska optička kuća koja veže prodaju leća uz prodaju strojeva za optike. Kao odgovor konkurenciji gospodin Borovac odlučuje proširiti djelatnost na prodaju strojeva. 2000. godine prekida suradnju sa tvrtkom Indo (koja je u međuvremenu ustrojila vlastiti servis), te se preko Sole povezuje sa japanskom tvrtkom Nidek sa kojom potpisuje ugovor o prodaji njihovih strojeva i opreme za područje cijele bivše Jugoslavije. S obzirom na stečeno iskustvo s tvrtkom Indo bilo im je znatno lakše prilagoditi se servisu i distribuciji Nideka.

Od 1995. do 2000. godine tvrtka Dea Lens se vrlo brzo razvijala jer je područje optike tada bilo nezasićeno, a imali su uvijek hrabrosti ulaziti u nove izazove.

2005. godine Dea Lens je prva domaća tvrtka na području naočalne optike i optičarske opreme koja stječe BVQI Certifikat sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000. Poslovanje tvrtke certificirano je od strane dviju renomiranih kuća, Bureau Veritas na međunarodnoj razini, te prvog hrvatskog certifikacijskog društva, Hrvatskog registra brodova.

Ugovor sa Solom imali su do 2006. godine kada Solu kupuje Zeiss. Nakon prekida suradnje sa Solom, iste godine osniva se tvrtka NI-VA LENS d.o.o i preuzima distribuciju i zastupstvo tvrtke Rodenstock, renomiranog svjetskog proizvođača naočalnih leća, za tržište jugoistočne Europe, izuzev Slovenije. Vrlo uspješna suradnja traje do današnjih dana.

U svom razvoju Lens ide dalje i proširuje svoju djelatnost na uvoz medicinskih aparata. Poslovanje Dea Lens d.o.o. preneseno je 2007. godine na novu tvrtku DEA LENS PROJECT d.o.o. Tvrtka je specijalizirana za uvoz medicinskih aparata i prilagođena uvjetima Agencije za lijekove. U veleprodaji nude medicinske aparate i uređaje namijenjene optičkoj i oftalmološkoj branši, dakle sve za oko; naočalne leće, intraokularne leće, strojeve za brušenje naočalnih leća, uređaje za očnu dijagnostiku i ispitivanje vida, te instrumente za operaciju oka.

2007. godine tvrtki Dea Lens dodijeljena je nagrada „Gazela“ u organizaciji poslovnih tjednih novina Business.hr, koja je posvećena najbrže rastućim hrvatskim tvrtkama.

2008. godine Dea Lens Project dobiva još jednu potvrdu svog uspješnog poslovanja, renomirana certifikacijska kuća SGS Adriatica dodjeljuje joj certifikat ISO 9001:2000.

Ideja i slogan tvrtke Dea Lens Project je „...i sve je riješeno! što znači da optikama pružaju kompletnu uslugu organizacije i opremanja optičke radnje, od strojeva, uređenja radionica do refrakcionih jedinica za pregled vida, dakle potencijalnim kupcima temeljem tlocrta optike daju gotovo idejno rješenje. Također nude i uslugu montaže odnosno ustakljivanja okvira.

U planovima za budućnost gospodin Borovac perspektivu vidi u distribuciji svih vrsta leća, servisiranju opreme koju prodaje i zastupstvu optičkih tvrtki.
Tvrtka Dea Lens Project također se sve više okreće medicini. Prva su privatna grupacija koja je financirala specijalizaciju oftalmologa na svom području u okviru vlastite oftalmološke poliklinike. Do kraja godine otvaraju i operacionu salu kao referalni centar za operacije katarakte i drugih bolesti oka.

Iz jedne male optičke radnje od kraja 80-tih godina prošlog stoljeća, uspješnim poslovanjem izrasla je Lens grupa koju čini Dea Lens Project, Ni-va Lens, Očna optika Lens i Očna poliklinika Lens, te danas zapošljava 27 zaposlenika.

Gospodin Damir Borovac aktivan je član Hrvatskog društva optičara i optometrista, od 2000. godine član je Upravnog odbora HDOO, te uvijek rado sudjeluje na događanjima u organizaciji Društva.

Gosp. Borovac, rođeni Osječanin, vjeran je svom gradu i aktivno je uključen u život lokalne zajednice, uvijek rado podržava sportske događaje, te sponzorira lokalni odbojkaški klub. Slobodno vrijeme provodi sa svojom obitelji, rado boravi uz Dravu, rekreativno se bavi odbojkom, golfom i vožnjom bicikla.

Izvor: „Hrvatski optičar“ br. 32, 2009.

 

Sustav upravljanja tvrtke
DEA LENS PROJECT d.o.o.
J.J. Strossmayera 150 , HR-31000 Osijek, Hrvatska

Za sljedeći opseg aktivnosti:
Proizvodnja optičkih leća,
održavanje optičarskih i oftamoloških instrumenata,
zastupstvo u prodaji optičarskih i oftamoloških instrumenata

...više

Ekskluzivni smo zastupnici svjetskipoznatih firmi:


Vismed